Wat te doen bij een kidnapping of overstroming?
Jabes Verzekeringen en Global Risk Advice werken samen aan veiligheid met hun eigen expertise.
Veel zendings- en ontwikkelingsorganisaties werken in ‘gesloten landen’. Daarbij wordt de naam van de organisatie, de namen van de werkers in combinatie met de naam van de stad of het land vanwege veiligheidsredenen niet genoemd. Jan Ties Sikkema van Jabes Verzekeringen kent de risico’s en probeert het verzekeringsmatig af te dekken, met polissen voor repatriëring of een oudedagsvoorziening. Maar als het eenmaal toch mis gaat met een kidnapping of overstroming, wat doe je dan? Dan kan je het op papier goed geregeld hebben, maar het anticiperen op de dreiging is net zo belangrijk. Jacob van ’t Slot van de organisatie Global Risk Advice weet daar alles van. Vandaar dat beide organisaties steeds vaker samenwerken om uitzendende organisaties en hun werkers optimaal te ondersteunen.
Jan Ties en Jacob kennen elkaar al sinds 2018. Klanten verwijzen ze naar elkaar door omdat ze hen maximaal willen ondersteunen. Jacob: “Ik ging op zoek naar een tussenpersoon die ons kon helpen om mee te denken met een aantal missie-gedreven organisaties. Vanwege de (christelijke) identiteit is het belangrijk dat de partner de markt kent, maar vooral een betrouwbare en stabiele partner is. Via mijn netwerk hoorde ik een positief geluid over Jabes Verzekeringen. Zij helpen zowel grote organisaties als particulieren en dat sluit aan bij onze klantenkring. We hebben onze eigen verzekeringen ook bij hen ondergebracht. De samenwerking wordt de laatste jaren intensiever, omdat de klanten onze beide expertises én samenwerking daarin waarderen.”
Start met een plan
Hij vervolgt: “Alles begint bij een plan. Wie is er waarvoor verantwoordelijk? Wat zijn de risico’s en hoe kunnen we die afdekken? Hoe ver zijn we bereid te gaan? De vervolgstap is om de risico’s te classificeren; wat kan er misgaan en hoe kunnen we dat voorkomen? Uiteindelijk resulteert dat in een gedegen veiligheidsbeleid, zodat vanuit het leiderschap weloverwogen keuzes gemaakt worden.
Geen brandweer of ziekenauto voorhanden
Neem bijvoorbeeld ‘iets simpels’ als een verkeersongeval. Dan kan je goed verzekerd zijn inclusief ziekenhuisdekking in een goed ziekenhuis, maar als er geen ambulance in de buurt is, of de aanrijtijd meerdere uren, dan is het verstandig dat je daar vooraf over hebt nagedacht. Hoe kan je zoiets voorkomen? En wat doe je als het toch gebeurt?
Als er een (natuur)brand is, kun je een goede brandverzekering hebben, maar als er geen brandweer of water beschikbaar is, dan is het goed om te weten wat je moet doen in zo’n noodgeval.
De eerste keer is altijd spannend
Jacob: “We geven overal ter wereld veiligheidstrainingen waarbij we in een ‘controleerbare situatie onveilige situaties simuleren’, zoals een kidnapping, (gewapende) overval of hoe om te gaan met corruptie. In Nederland wordt daarom een klooster een tijdelijk oefen-conflictgebied waar de scenario’s plaatsvinden. De eerste keer een dergelijke gebeurtenis meemaken is altijd spannend of eng, maar dit in een veilige situatie bij ons meemaken, helpt om ook in het echte leven hier beter mee om te kunnen gaan.
Deze persoonlijke veiligheidstrainingen zijn niet het enige wat wij organisaties aanbieden. We helpen bij crisis- en securitymanagement, adviestrajecten en bieden 24-uurs crisis-ondersteuning. Daarnaast bieden we tailormade trainingen aan op locaties overal ter wereld.
Jacob van ’t Slot is ruim twee decennia werkzaam op het gebied van psychologie, veiligheidsmanagement en crisiscommunicatie. Hij startte verschillende Nederlandse initiatieven om NGOs te ondersteunen op veiligheid, waaronder zijn organisatie ’Global Risk Advice’. Zij adviseren verschillende internationale NGO’s, mensenrechtenorganisaties, overheids- en zakelijke klanten op het gebied van crisis- en securitymanagement, maar ook tijdens kritieke incidenten, evenals het herstelproces na een incident. Jacob is actief lid van een internationaal hostage negotiation team en geeft lezingen over operationele veiligheid, crisisbeheersing en crisiscommunicatie aan de Harvard Humanitarian Academy. Hij is een Certified Protection Professional (CPP), Crisis Management Expert (CCMO) en geaccrediteerd Anti-Terrorisme Officer.
Jan Ties Sikkema is na zijn militaire dienstplicht (lichting 1983-01) via vrijwilligerswerk in het verzekeringsvak gerold. Vanaf 1984 is hij daarin werkzaam, begonnen in ‘Stad’ (Groningen) en via Hoogeveen in Harderwijk beland. Hij heeft ervaring opgedaan bij meerdere assurantiekantoren en een verzekeraar, was ‘Erkend Hypotheekadviseur’ en momenteel ligt zijn expertise bij zakelijke en particuliere verzekeringen. Hij bezocht meerdere ontwikkelingsprojecten in Zuid-Amerika en Afrika denkt daarin graag mee.
Goedbedoeld helpen in Oekraïne
Jan Ties: “We merkten dat verschillende organisaties goed bedoelde hulp brachten en brengen naar Oekraïne. Het is een groot land, maar het hele land kleurt momenteel rood vanwege de oorlog. Daardoor vervallen ook veel dekkingen van (reis)verzekeringen. Als er wat gebeurt in het land, dan keert de verzekering niet uit. Het is goed om dat te beseffen en we hebben klanten die actief zijn in Oekraïne hierover geïnformeerd en dit ook vermeld op onze website en in de digitale nieuwsbrief.”
Een mens is een mens
Jacob: “Onze organisatie monitort dagelijks de strijdende partijen en de ontwikkelingen in (Oost-) Oekraïne. We communiceren dit met de uitzendende organisaties die lokale en/ of buitenlandse werkers in dienst hebben, zodat ze verantwoorde en afgewogen keuzes kunnen maken. Wij vinden dat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van alle staf als organisatie. Daarmee bedoelen we dat je daarbij geen onderscheid maakt tussen lokale en internationale stafleden. In de praktijk zie je regelmatig dat westerse stafleden het veiligheidsbudget opsouperen, terwijl lokale stafleden meer exposed zijn en meer risico’s lopen. Statistieken wijzen dit ook uit. Hoe kun je als organisatie het geld zo verdelen, dat het budget ook lokaal geïnvesteerd kan worden? Daar is dan ook onze missie het meest opgericht: lokale capaciteit opbouwen en lokaal de staf trainen, want we hebben oog voor de mensen en willen hen, die het het meeste nodig hebben, helpen met onze trainingen. Jan Ties en ik zijn allebei missie-gedreven, werken vanuit onze eigen expertise en willen ons inzetten om onze broeders en zusters zo goed mogelijk te ondersteunen in de missie die zij hebben!”
Lees meer over de organisatie Global Risk Advice op: www.globalriskadvice.com of stuur Jacob een e-mail.