Wat moet je belastingtechnisch regelen bij je vertrek uit, of terugkeer naar Nederland?
Wat verwacht de belastingdienst als je je uitschrijft uit Nederland? Is het handig om een huis aan te houden als je buiten Nederland woont? Remco Siegers (1982) is zelfstandige en eigenaar van JeCo Belastingadvies. Hij kent de weg in de regelgeving rondom de Belastingdienst. Na vijftien jaar gewerkt te hebben als belastingadviseur en fiscaal jurist begint hij in 2019 voor zichzelf en bedient onder andere klanten van Jabes Verzekeringen.
Hoe kwam je in contact met Jabes Verzekeringen?
Als freelancer was ik aangesloten bij een belastingaangifte-platform. Toen ik het te druk kreeg met eigen klanten ben ik daarmee gestopt. Maar tevreden klanten en doorverwijzers kwamen mij achterna, waaronder Hilko van Jabes Verzekeringen. Hij stuurt Jabes-klanten door die belasting gerelateerde vragen hebben. Soms is het af te handelen met alleen een antwoord via de telefoon. Soms met een advies over het M-biljet. Anderen willen graag dat je het hele fiscale traject van hen overneemt en afhandelt. Zodoende zijn wij verbonden en werken we prettig samen.
Op je website staat je motto vermeld. Waarom vind je dat belangrijk?
Mijn motto is: ’Ik vind dat iedereen, van ondernemers tot particulieren, recht heeft op goed en begrijpelijk belastingadvies. Geen uurtje-factuurtje, maar vooraf afgesproken vaste prijzen.’ In mijn beroepsgroep bevinden zich vele traditionele accountantskantoren. Zij sturen veel op declarabele uren. Ik hanteer daarom vaste prijzen, zodat klanten weten waar zij aan toe zijn en er geen onverwachte of bijkomende kosten zijn. Als mensen zelf hun belastingpapieren kunnen invullen, moeten ze het zelf doen. Dat stimuleer ik ook.
Wat heb jij met de Belastingdienst?
Ik zie hen niet als een ‘tegenpartij’. Ik merk verbeteringen op bij de Belastingdienst, na de toeslagenschandalen, onder andere op het gebied van klantvriendelijkheid. De veel bekritiseerde pay-off ‘We kunnen het niet leuker maken, wel makkelijker’ proberen ze steeds meer toe passen. De bereikbaarheid blijft nog wel een punt. We werken samen om de Nederlandse burger te helpen bij hun verplichte belastingaangifte. Toch is er wel een minpuntje: Nog steeds moet je met de Belastingdienst heel veel op papier communiceren. Niet helemaal van deze ‘duurzame tijd’.
Stel je voor; ik ga in het buitenland wonen, maar heb in Nederland een koopwoning. Wat moet ik met mijn eigen woning doen?
Wat je ermee moet doen, kopen, onderverhuren of verkopen, moet je zelf beslissen, maar bij de fiscale oplossing kan ik je helpen. Elke situatie is uniek. Jouw situatie hangt bijvoorbeeld af van de woningwaarde, je hypotheekschuld, de duur van je verblijf in het buitenland en wat je met de woning gaat doen (verhuren, verkopen, etc.). Als je een Nederlandse woning hebt en in het buitenland woont ben je verplicht om jaarlijks een C-biljet in te vullen. Heb je een partner, dan moet je allebei aangifte doen. Maar een aangifte hoeft niet te leiden tot belastingheffing cq betaling, want je hebt ‘heffingsvrij vermogen’; een vast bedrag van je vermogen (het bezit min de schulden) is vrijgesteld van belasting.
Een andere situatie, je wil er een jaar tussenuit. Moet je je uitschrijven uit het BRP?
De regel is dat je je moet uitschrijven uit het Basisregistratie Personen (BRP) als je acht maanden of langer aaneengesloten in het buitenland verblijft. Je kunt de Belastingdienst verzoeken om geen M-biljet (bij vertrek en terugkomst) in te vullen als je binnen twaalf maanden na vertrek uit Nederland terugkomt. Het scheelt de Belastingdienst dan ook praktisch werk met twee M-biljetten.
Een laatste case: we wonen in het buitenland, maar willen in Nederland bevallen.
Als je in Nederland bent vanwege de bevalling, kan je je tijdelijk inschrijven. Als je langer dan vier maanden in Nederland wilt blijven moet je je inschrijven. Als ingeschrevene heb je recht op toeslagen. Als je twijfelt of je er recht op hebt, vul ik altijd een hoog inkomen in bij de aanvraag voor een toeslag, dan krijg je geen maandelijkse toeslag. Maar als je aangifte inkomstenbelasting doet, wordt je inkomen vastgesteld. Dan berekent de Belastingdienst ook je recht op toeslagen. Zeker zendelingen hebben vaak recht op toeslagen, vanwege een laag inkomen. Download de informatiekaart Zwangerschap en bevalling op de website van Jabes Verzekeringen onder ‘downloads’. Als je je inschrijft in Nederland om te bevallen, neem dan ook voor belastingvragen eerst contact op met Jabes Verzekeringen; zij kunnen je dan of zelf helpen of sturen door naar JeCo Belastingadvies.
Afsluitend
Naast de cijfertjes en de papierwinkel ontspant Remco in de sportschool. Hij kijkt ook graag een potje voetbal en is supporter van Feyenoord. Het motto ‘Geen woorden, maar daden’ past bij hem, want op die manier helpt hij graag zijn klanten met de belastingaangiftes. Tijdens de Jabes Relatiemiddag 2024 vertelde hij meer over de (Belasting)situaties die hij tegenkomt bij Jabes-klanten.