Wachten is niet leuk. Helemaal niet met pech op de terugweg.
Na een leuke en gezellige familievakantie reden ze vanaf de Ardennen terug naar de Veluwe. Nou ja, reden, ze kropen vooruit door onverwachte-zwarte-zaterdag-taferelen. Ter hoogte van Nijmegen strandde de auto, net naast de snelwegoprit. Daar werd het lieflijke gezinnetje noodgedwongen stilgezet, 100 km van huis, de auto had panne. Niet bepaald een situatie die sfeer verhogend werkt.
Goed verzekerd op weg
Eerst sputterde en trilde de familieauto nog wat, maar een raar geluid in combinatie met rook bij de wielen, was de rode vlag voor de chauffeur. Vrouw en kindertjes werden veilig achter de vangrail gezet terwijl vader ging bellen, uiteraard ook achter de vangrails. Hij was goed verzekerd, het was (en is) immers zijn werk en het motto ‘goed verzekerd op weg’ hielp en kwam goed van pas.
Ziekenhuis-wachttijd
Pech aan de snelweg is net zoiets als ‘ziekenhuis-wachttijd’, het meeste van de tijd breng je daar door met wachten. Je belt en in de wachtrij luister je naar irritante muziekjes. Soms is het een kastje-muur verhaal en je krijgt te maken met de uitwerking van de kleine lettertjes en de grenzen van verantwoordelijkheden. Het is een oefening in geduld, die onaangekondigd als een boom je weg barricadeert en je tijd opslokt. Pech langs de snelweg is net als andere incidenten. Een aangifte op het politiebureau na een inbraak, kan uren in beslag nemen. Het opruimen van inbraak- of schade-rommel en bellen naar instanties kost tijd en energie. En… waar lagen de bonnetjes ook alweer?
“Het is een oefening in geduld, die onaangekondigd als een boom je weg barricadeert en je tijd opslokt.”
8 uur over 100 km snelweg
Terug naar de rand van de snelweg. Vader was zo slim om de kinderen en vrouw op te laten halen door een familielid, zodat zij relatief veilig en snel thuis waren. Achteraf was hij op de dag ruim acht uur kwijt om honderd kilometer af te leggen. Een aantal praktijklessen wil hij delen. Je hoeft ze niet te onthouden, maar onthoud dit artikel, zodat je het als je het nodig hebt snel paraat hebt:
- Prio-1 is de veiligheid van iedereen. Ga zo snel mogelijk van de snelweg af en (ver) achter de vangrail staan.
- Blijf vriendelijk, hou de sfeer goed en het hoofd koel. Ga niet doemdenken en reageer je frustraties niet af op anderen. Bedenk dat je later vast een goed verhaal kan vertellen en erom kan lachen. Maar nu even niet…
- Bel met de juiste organisatie. Met pech langs de snelweg altijd 112. Doel is om je zo snel mogelijk van de gevaarlijke snelweg af te hebben wat een bergingsbedrijf of Rijkswaterstaat voor je gaat doen. Bel met pech langs een autoweg (niet snelweg) je pechhulp- en/of reisverzekering.
- Wees overduidelijk in je communicatie. Vaak zijn er meerdere partijen betrokken en ‘communicatie kan nog wel eens een dingetje zijn.’
- Wees voorbereid op een lange zit. Dat is niet leuk, helemaal niet als je met hooikoorts zonder water, met 30+ graden in het bermgras zit. Maar wachttijd overkomt je. En misschien valt het dan toch nog mee.
- Weet dat als je (eindelijk) thuis bent, het nog niet af Vaak worden erna nog allerlei dingen geregeld, moet een huurauto nog gepoetst & ingeleverd worden, bewijzen verzameld worden, formulieren nogmaals worden gecheckt of een paar belletjes worden gepleegd.
Kortom..
Verzekeringsgevallen kosten vaak meer tijd en energie dan je lief is. Maar je wordt geholpen. Het tijdsongemak kunnen we niet wegnemen, maar het financiële ongemak wel. Want een afsleepbeurt op de snelweg kost je al snel 400 – 500 euro.
Lees meer over de pechhulp en / of reisverzekering >>>
Het Jabes-team wenst je een ontspannen, veilige én behouden vakantie toe!
NB: De beschreven snelweg situatie is waargebeurd. De headerfoto is ter illustratie.