Toen verstoorde opeens een intimiderende generaal de bijeenkomst
Zo’n dertig mensen van vijftien verschillende (zendings- en ontwikkelings)organisaties woonden de Jabes relatiemiddag bij. Ze werden bijgepraat over het verzekeringsaanbod van De Goudse, kregen een stoomcursus veiligheid en een gastles over satelliettelefoons.
Tijdens de stoomcursus veiligheid kwam er ‘ineens’ een generaal de zaal binnen. Het werd muisstil en alle ogen waren gericht op het uniform en de reflecterende zonnebril. ‘Name, company’ schreeuwde hij intimiderend en of je even jouw website wilden noteren op zijn telefoon, dan kon hij checken of je bent wie je zegt te zijn.
Heb een goed verhaal
De intimiderende generaal is in werkelijkheid acteur Ahmad. Zijn aanwezigheid onderstreepte de uitleg van Jacob van ’t Slot van Global Risk Advice en spoorde de aanwezige organisaties aan dat veldwerkers een goed verhaal moeten hebben. Misschien niet het werkelijke verhaal in verband met je missie, maar in ieder geval een verhaal dat je kunt gebruiken om buitenstaanders te laten geloven wat je doet.
Satelliettelefoons
Veiligheid kan vergroot worden door het gebruik van satelliettelefoons. ‘Oude Nokiaatjes’ die je op dezelfde manier bedient, maar met een goed bereik buiten via satellieten. Ted van het familiebedrijf Schaart Communications had verschillende modellen mee en vertelde over de plussen en de minnen van het model, netwerk, soort abonnementen en de providers. Een enkele organisatie maakte er al gebruik van op het veld voor hun veiligheid en de communicatie.
De Goudse Verzekeringen
De Goudse Verzekeringen viert dit jaar hun 100-jarig bestaan. De samenwerking met de ANWB-alarmcentrale wordt als positief ervaren. 4 van de 5 telefoontjes aan het alarmnummer gaan over planbare zorg. De andere gaan over spoedsituaties. Ze proberen via hun eigen netwerk de zorgkosten te voldoen, zodat artsen, met name in Afrika, hun machtspositie bij acute medische noodsituaties minder kunnen uitbuiten. Een voorzichtige conclusie was dat zendingswerkers niet zozeer gebruik maken van de Air Doctor app, omdat ze vaak de weg naar de lokale ziekenhuizen weten te vinden.
Code rood-landen
‘Code rood’ wordt uitgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als een land naar code rood verandert, kan dit (grote) consequenties hebben voor de dekking van een verzekering. Diverse verzekeringen zijn besproken in het kader van deze zogenaamde ‘molestdekking’.
Belastingadvies
Remco Siegers van JeCo Belastingadvies vertelde hoe de Belastingdienst omgaat met emigrerende en remigrerende Nederlanders. Goed nieuws is dat het dikke M-biljet sinds 2022 ook digitaal in te vullen is. Hoe kijkt de Belastingdienst tegen je Nederlandse woning terwijl je bent uitgeschreven uit Nederland? Sinds twee jaar mag je niet zomaar meer je huis onderverhuren. Het is fijn dat er specialisten zijn zoals Remco, die de weg weten hoe de Belastingdienst met jouw persoonlijke situatie omgaat. En dat zendingsorganisaties hun kandidaten kunnen doorverwijzen. Vaak zijn er ook mogelijkheden als je een jaar weg bent als je het maar van tevoren bij de Belastingdienst aanvraagt.
Elkaar ontmoeten
De aanwezigen luisterden aandachtig naar de verschillende sprekers. De aangeboden lunch, de borrel en pauze tussendoor werden aangrepen om te netwerken of persoonlijke vragen te stellen aan de specialisten. De vierde Jabes relatiemiddag is gepland op dinsdag 21 januari 2025.