Mijn man overleed tijdens onze uitzending
Voordat ze als gezin werden uitgezonden naar Israël, zaten Marleen en haar man met Hilko van Jabes Verzekeringen om tafel. Voor een uitzending is het verstandig om zakelijk dingen goed te regelen, zoals zorg-, reis- en overlijdensrisicoverzekeringen. Veel regelingen vervallen namelijk automatisch als je je laat uitschrijven uit Nederland. Zo bouwden ze een goed contact op met elkaar in de loop van de tijd. Dat kwam goed van pas toen na vier jaar wonen en werken in Jeruzalem plotseling de man van Marleen overleed.
Jabes-eigenaar Jan Ties wilde in oktober 2017 met een groep gemeenteleden een rondreis maken in Israël. Omdat hij Marleen via Jabes persoonlijk kende, nam hij voor de reis contact op. Ze wilden samen een Nederlandstalige kerkdienst organiseren en luisteren naar een lezing van Marleen. Het liep echter anders. Marleen deelt haar verhaal:
Gevonden in de badkamer
Vrijdag 20 oktober, twee dagen voor onze ontmoeting, spraken mijn man en ik Jan Ties telefonisch. Hij was veilig aangekomen en we hadden zin om elkaar te zien. We keken ernaar uit onze ervaringen en verhalen van lokale gelovigen te delen met de Nederlandse groep. Het liep echter heel anders. Zaterdagochtend vond ik mijn man in de badkamer. Hij was overleden, waarschijnlijk door een hartaanval. Ik was in shock en voelde me enorm verdrietig. Ik besefte tegelijkertijd dat ik nu voor de zware taak stond om vanuit het buitenland de afwikkeling van zijn overlijden te verzorgen. De groep van Jan Ties leefde mee en bad voor ons. Jan-Ties schakelde Hilko in, de andere Jabes-eigenaar, die in Nederland werkte. Hij dacht mee en verleende praktische hulp bij de organisatie en repatriëring van het lichaam naar Nederland.
Autopsierapport
De repatriëring was een heel gedoe. Want voor de verzekering moest er een autopsierapport zijn. Dat had ik ook gevraagd aan de ambulance-arts. Die vermoedde dat een hartstilstand de doodsoorzaak was en de politie had dat overgenomen, daarmee mijn verzoek om autopsie negerend. Het politierapport liet maar op zich wachten en hierdoor stagneerde de verdere organisatie rondom de repatriëring, dus ook de begrafenis in Nederland. Nog in diepe rouw en na twee dagen bellen, ben ik uiteindelijk zelf maar naar het politiebureau gestapt en heb gezegd dat ik niet wegging voordat ik het rapport mee zou krijgen. Helaas is er uiteindelijk geen autopsie meer geweest omdat het lichaam al drie dagen in het mortuarium lag. De exacte doodsoorzaak is daarom altijd een open eind voor ons gebleven.
Hulp uit Nederland
Toen ik voor de begrafenis in Nederland was, hielp Hilko me met het op een rijtje te zetten wat er voor mij in Nederland allemaal nodig was om een overlijden goed af te wikkelen. Zelf regelde hij de nieuwe tenaamstelling bij Goudse Verzekeringen, andere verzekeringen die via Jabes Verzekeringen liepen en aspecten rondom de overlijdensrisicoverzekering. Hij is mij met zijn rustige voorkomen, het meedenken en zijn klankbordfunctie enorm tot steun geweest.
Samen de financiële verantwoordelijkheid delen
Het bijzondere was dat mijn vader ruim vijftien jaar daarvoor ook plotseling was overleden. Mijn moeder wist zich op dat moment geen raad met de administratie en verzekeringen. Mijn man wilde niet dat mij dezelfde onwetendheid zou overkomen, mocht hij plots komen te overlijden. Hij liet me daarom meedenken in verzekerings-, bank-, belastingzaken en ander papierwerk, zodat ik op de hoogte was en wist wat ik moest doen, als het zover was. Het was absoluut niet mijn hobby, maar achteraf ben ik enorm dankbaar geweest voor die gezamenlijke financiële verantwoordelijkheid.
Stabiliteit behouden
Na de begrafenis ben ik samen met de kinderen nog voor anderhalf jaar teruggekeerd naar Jeruzalem. Juist om onze leef- en werkomgeving stabiel te houden en niet direct bovenop de rouw ook nog een cultuurschok op te lopen. Daarnaast weten ze in Israël wat rouwen is en dat heeft me erg geholpen. Door het rouwproces zijn onze vriendschappen met lokale mensen enorm verdiept, een bijzondere zegen. Achteraf was het wijs om te blijven en pas later te remigreren naar Nederland.
Financiën afwikkelen
Een jaar na mijn mans overlijden ben ik opnieuw bij Jabes geweest om de remigratie voor te bereiden en te kijken hoe het financiële toekomstplaatje eruit zou kunnen zien. In datzelfde jaar heb ik een boek geschreven over onze uitzending, ook rondom het wegvallen van mijn man. Het boek heet Dagboek uit Jeruzalem en kwam in september 2019 uit. Op mijn boekpresentatie heb ik een boek aan Jan Ties mogen overhandigen die er namens Jabes Verzekeringen was. Ik was en ben enorm dankbaar voor de hulp die zij aan mij in deze periode verleenden.
Naschrift
Jabes Verzekeringen heeft vaker te maken met het overlijden van een expat of zendingswerker in het buitenland. We vinden het onze taak en verantwoording om de nabestaanden te helpen en zoveel mogelijk te ontlasten in deze voor hen hectische- en emotionele periode. Lees meer over het Jabes Expat pakket. of bel naar: 0341-270 575