Kassa’s, e-mailaccounts en pijpleidingen hacken voor (los)geld
Alles zit ‘in the cloud’, dat is hartstikke veilig. Toch? “Er zijn meer cyberaanvallen dan dat er fietsen gestolen worden.” aldus Jan Ties Sikkema, verzekeringsadviseur bij Jabes. In de praktijk krijgt hij steeds vaker te maken met oplichting en adviseert klanten en organisaties om een cyberverzekering te nemen.
In mei 2021 werd er in Amerika massaal brandstof gehamsterd bij tankstations. Waarom? Omdat criminelen een belangrijke oliepijpleiding hackten. De ‘Colonial Pipeline’ is een soort brandstoffen-aorta en vervoert 45 procent van de brandstoffen voor de Oostkant van de VS.* Maar dat gebeurt in Amerika, aan de overkant van de plas, dat overkomt ons toch niet…
Gehackt mailaccount
Laatst kreeg Jabes Verzekeringen een telefoontje van een klant. Hij heeft een bouwbedrijf en opereert over de hele wereld. Via een oud-werkneemster konden hackers toegang krijgen tot haar mailbox. De cybercriminelen vonden interessante e-mailtjes, onder andere financiële informatie, van een aanbetaling van € 26.000. Het restant bedrag van ruim €182.000 moest nog worden voldaan. De hackers ‘kopieerden en plakten’ en maakten een look-a-like factuur met hun banknummer in een bananenrepubliek erop. De klant van dit internationale bouwbedrijf wist van de factuur en waar deze betrekking op had. Zij controleerden voor de betaling wel het bedrag maar niet het banknummer… en zo ontstond een fors probleem.**
De hackers ‘kopieerden en plakten’ en maakten een look-a-like factuur met hun banknummer in een bananenrepubliek erop.
Je goede naam ligt op straat
De klant had geen cyberverzekering afgesloten, maar heeft nu wel een aanvraag ingediend. Jabes Verzekeringen heeft inmiddels een cyber verzekeringsvoorstel gemaakt het bedrijf. Jan Ties: “Het probleem is dat je geen vat krijgt op de daders, die zijn onbereikbaar. En ondertussen ligt je goede naam op straat als je niet toegeeft. Een dergelijke schade komt altijd ongelegen en raakt de hele organisatie. Dan is het goed om deskundige hulp van een verzekeraar te krijgen. Met een gespecialiseerd bureau op dit gebied dat vooraf een screening verzorgt, hebben we een goede aanpak om schade te beperken.”
Gehackte kassa
“Ik ken andere gebeurtenissen van een gehackte kassa van een overhemdenzaak met alle klantgegevens erin of een predikant waarbij het ledenbestand van de kerk op straat kwam te liggen. De cybercriminelen eisen losgeld en de bedragen passen ze aan aan de waarde van het gehackte materiaal. De fraude wordt steeds professioneler. Zorg dat je gegevens goed zijn beveiligd en sluit een cyberverzekering af, is mijn advies.”
Een cyberverzekering afsluiten is maatwerk. Neem voor meer informatie contact op met Jan Ties Sikkema
*https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10441311/pijplijn-gehackt-paniek-aan-de-pomp
**Feiten zijn waar nodig geanonimiseerd.
Foto: FLY:D – Unsplash