Hoe moet ik m’n verhuurde tiny house verzekeren?
Er wordt wat afgebouwd in Nederland. Deels door de bevolkingsgroei, deels doordat we meer luxe willen en ruimer willen wonen. En deels door de corona-pandemie waarbij we meer aandacht gaven aan onze thuissituaties. Ateliers, terrassen, tuinhuizen, kapschuren, kantoor aan huis, uitbouwen, overkappingen of juist een ‘tiny house’. De bouwvakkers hebben het er maar druk mee. Over zo’n klein huisje kregen we recent een vraag. Deze interessante casus van een Jabes-klant delen we graag met je.
De klant kocht een jaar geleden een woning met garage en een tiny house op hetzelfde kadastraal gebied. Beide woningen hebben een eigen nummer en zijn niet offgrid, maar aangesloten op het elektra-, riool- en waternetwerk. Hij verbouwde zijn eigen woning en daarna pakte hij de kleine woning van 3,5 bij 7,5 aan. Hij bouwde veel circulair, met gebruikte bouwmaterialen en Marktplaats was zijn grote vriend. Na negen maanden zwoegen was de permanente woning klaar en er snel een huurder gevonden, maar hoe verzeker je het?
‘Normale situatie’
Dus belde hij met Jabes Verzekeringen en legde de casus voor. Indien door de verzekeringsmaatschappij een garantie tegen onderverzekering is afgegeven, is het bij je eigen (hoofd)woning zo geregeld: Wordt het huis getroffen door bijvoorbeeld een gasexplosie, dan komen er drie aannemers die een offerte maken voor de herstelwerkzaamheden. De beste offerte wordt dan gekozen en de werkzaamheden worden dan volledig vergoed; ook als deze hoger zijn dan het verzekerde bedrag.
Aparte (tiny) situatie
Maar het tiny house heeft een eigen huisnummer op dezelfde kavel met huurders erin. De huurder moet zorgen voor een inboedelverzekering en jij als verhuurder moet zorgen voor een opstalverzekering. Jabes Verzekeringen deed navraag bij de verzekeringsmaatschappijen die gaf aan dat je de herbouwwaarde inclusief BTW moet verzekeren. Eigenlijk is een aparte taxatie daarbij handig, maar dat vindt de klant te prijzig.
De oplossing
Een bouwbedrijf dat betrokken was bij de verbouwing schatte in dat de herbouwwaarde inclusief sloopwerkzaamheden, afvoerkosten, materiaal en manuren zou uitkomen op 100.000 euro. Maar dat bedrag kan de komende jaren oplopen tot 150.000 euro door inflatie, corona, grondstofschaarste en wat er nog meer komt. Het is verstandig om de werkelijke herbouwkosten te verzekeren. Als je namelijk een te laag bedrag verzekert, dan krijg je bij een (deel)schade ook maar een deel van de schade vergoed.
Wat is jouw situatie?
Heb jij ook een specifieke verzekeringscasus over jouw tiny house, je overkapping, uitbouw, kapschuur of andere zaken? Ook als er situaties veranderen, laat het ons weten zodat je verzekering ‘meebeweegt’ en je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Mail naar info@jabesverzekeringen.nl of bel op 0341-270 575. We zijn er voor jou en denken graag met je mee.
Beeld: Bureau Jairo