“Het welzijn van zendingsgezinnen gaat me aan het hart”
Één van de grootste problemen op het veld zijn ‘team-conflicten’. Daarmee komen zendelingen (uitgeblust) terug, met een rugzak vol bagage. Margriet Muurling van de organisatie ‘InToMission’ zag de struggles van thuiskomers en wilde voor hen van betekenis zijn. Sinds 2009 verzorgt ze met een team ‘onafhankelijke membercare’, vooraf, tijdens en na de betreffende uitzending van zendingswerkers én hun familieleden. Margriet deelt enkele van haar ervaringen:
Voordat zendelingen en / of ontwikkelingswerkers weggaan nemen we een checklist door met heel veel vragen. Dat gaat ook over verzekeringen, waarbij we vertellen dat in het buitenland er andere verzekeringen en polisvoorwaarden gelden dan in Nederland. Én dat het goed is daarover in gesprek te gaan met een specialist zoals Jabes Verzekeringen. We doen dat zelf niet omdat polissen en bedragen vaak veranderen. Wil je goed voorbereid op weg gaan, dan is het belangrijk om hierover nagedacht te hebben. Een enkeling gaat on(der)verzekerd op weg en sommigen nemen geen pensioen(bedrag) op in hun begroting. Vaak benoem ik dat rechtstreeks om het belang ervan te laten inzien, ook aan de zogenaamde ThuisFrontTeams. Er zijn meerdere voorbeelden van zendelingen die door bepaalde keuzes toen, na hun uitzending in de bijstand belanden en achteraf denken ‘had ik maar…’.
Niet zomaar een passende dekking
Veel situaties in het veld kunnen voorkomen worden met een dekkende verzekering, zodat ze minder zorgen kostten als je daar woont en werkt. Soms zijn de situaties gecompliceerder. Zoals de zendingswerker die een dochter adopteerde uit het land waar ze werkte. Dat had behoorlijk wat voeten in de aarde voordat een Nederlandse verzekering haar accepteerde. Een ander voorbeeld kwam uit Sierra Leone. De zendingswerker was op verlof in Nederland en wilde weer terug naar Afrika. Dat kon niet zomaar omdat het Ebola-virus er heerste en het land een ‘rode vlag’ kreeg. Daardoor was ze ineens niet meer volledig verzekerd. Het is goed om de kleine lettertjes te lezen, of iemand die dat voor je in de gaten houdt en met je meedenkt. Dat geldt nu ook voor de oorlogssituatie in Oekraïne.
Als buitenlander ben je schuldig
Een andere casus was van Anna* een twintiger die ruim een jaar in een Afrikaans land werkte als vrijwilliger. In de laatste maanden van haar verblijf bestuurde ze een auto toen er plotseling een meisje de weg oprende. De auto overreedt het meisje dat daarbij verongelukte. Als buitenlander ben je bijna altijd schuldig en ga je in afwachting van je proces de gevangenis in. De verzekering voor juridische bijstand klinkt mooi, maar werkt vaak niet in die landen. Er gaat niet zomaar een Nederlandse jurist heen om het uit te zoeken. Haar moeder vloog naar het land en stond Anna zo veel als ze kon bij. Toch kon ze het land niet uit voordat de rechtszaak was afgehandeld, ook al was ze op borgtocht vrijgelaten. Ze voelde zich opgesloten. Gelukkig viel de rechtszaak mee en had het geen verdere juridische gevolgen voor haar in het betreffende land. Natuurlijk had de situatie erg veel impact in eerste instantie op de familie van het slachtoffer, maar ook op Anna. We hebben haar als InToMission zoveel als we konden geholpen in het re-entry- en verwerkingsproces.
Aandacht & liefde voor TCK (-Jovo’s)
Kinderen van zendelingen worden ook wel TCK-kids (Third Culture Kids) genoemd. Tegenwoordig is er meer aandacht voor hun situatie in de zoektocht naar hun culturele identiteit. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die tot hun 18e in het buitenland wonen en dan in Nederland gaan studeren. Die hebben het vaak moeilijk, maar liefst tachtig procent kampt met een depressie als gevolg van de remigratie en botsende culturele verschillen, rituelen en gebruiken.
Een jongen vond het maar niets dat hij telkens in een strakke lange broek moest lopen omdat hij gewend was op z’n bloten voeten te lopen in een short. Een voorbeeld van een klein verschil, maar met grote impact op zijn leven. Mijn hart gaat sneller kloppen om deze jongeren tijd en aandacht te geven, zodat ze zich kunnen ontplooien. Daarom organiseren we ook een debriefingsweek voor jong volwassenen in Frankrijk van 18 – 26 jaar om hun verhaal een plek te geven. Meer staat op: https://www.intomission.nl/debriefingjongeren/
Over Margriet
Margriet Muurling (1967) woont in Elburg, is getrouwd en moeder. Ze woonde 8 jaar in Cambodja en 1 jaar in Albanië. Samen met een team verzorgt ze op diverse vlakken begeleiding van mensen die in het buitenland werkzaam (gaan) zijn of waren. Meer informatie staat op intomission.nl
* Namen, landen en plaatsen zijn in dit artikel gefingeerd.