Gipsplaten op de snelweg
Teun bouwde een tuinhuis op het erf van zijn woning in Den Helder. De bouw was in volle gang en Fred, een klusvriend, kwam helemaal uit Zeeland om een paar dagen te helpen. Binnen zouden ze gaan afwerken met gipsplaten. Teun: ”’t is een wonder hoe de we de gipsplaten met toebehoren bij het tuinhuis kregen.”
Teun en Fred maakten een boodschappenlijst met onder andere 30 stuks gipsplaten van 260 x 120 cm. Daarnaast nog hout voor het frame, schroeven en ander klein spul. Diverse groothandels in bouwmaterialen werden bezocht, maar niet allemaal konden ze gelijk leveren, terwijl ze samen zo snel mogelijk aan de klus wilden. Gelukkig had een bouwhandel een tandemasser-kar die geleend kon worden. Het probleem was dat de eigen auto geen trekhaak had, maar een vriend in de buurt had een stevige Volvo die we konden lenen.
Koektrommel met trekhaak
Of toch niet? Zijn vrouw was ermee weg, maar hij had nog wel een Peugeootje 206, zo’n klein koektrommeltje met trekhaak. Het ging immers om een klein rotstukje van drie kilometer. Dus met de geleende auto naar de bouwmarkt waar de tandemasser inmiddels volgeladen met de gipsen bouwplaten klaar stond. Autootje aankoppelen en wegwezen.
Een ‘klein’ tikje
Teun: “Ik besloot niet door de stad te gaan, maar eromheen te rijden via de snelweg. So far so good. We reden samen op de snelweg en gingen een klein talud op om over het spoor te gaan. Ik reed rustig en op het hoogste punt voelde ik klein tikje. Plotsklaps, uit het niets, leken de voorwielen van de grond te komen, de motorkap van links naar rechts te gaan en ik hoorde een schreeuw van Fred. De auto maakte een pirouette en we draaien op de linker weghelft met de neus in tegenovergestelde richting. De kar stond op z’n zijkant. De gipsplaten lagen verspreid over de snelweg, zelfs onder onze wielen. De vreemde manoeuvre gebeurde in een paar seconden.”
“De gipsplaten lagen verspreid over de snelweg, zelfs onder onze wielen”
Gipsplaten bij elkaar rapen
Gelukkig kwam er geen verkeer uit de andere richting en hadden ze zelf niets, behalve dat de adrenaline door de lichamen gierde. Al snel ontstond er een kilometerslange kijkfile. Ze stapten uit en begonnen samen de gipsplaten bij elkaar te rapen, de kar werd rechtgezet en de gipsplaten op de kar geladen. Ondertussen ontdekten ze dat de kar behoorlijk was beschadigd, twee van de vier wielen stonden schuin eronder, de as had een flinke knauw gehad en de dissel was kapot. Bovendien zat er in een autoportier een flinke deuk, veroorzaakt door de kar die de autodeur raakte tijdens de ommezwaai.
Flapperende kar
Teun: “Binnen een kwartier hadden we alles weer opgeladen. Met de alarmlichten aan reden we over de vluchtstrook met een flapperende kar achter ons aan naar huis. Thuis kreeg ik nog een veeg uit de pan van m’n vrouw die het onverantwoord vond. Ik kon het niet ontkennen en gaf haar gelijk. Gelukkig was er geen politie bijgekomen, anders hadden we een flinke boete gekregen. Die kar woog alleen al meer dan 2000 kilo, veel meer dan dat de koekblik-auto aan kon.”
Toch niet verzekerd…
Jabes Verzekeringen werd gebeld. Teun vertelde over zijn ongelukkige ervaring met de geleende auto van twintig jaar oud met een simpel WA-verzekeringetje. En over de tandemasser die veel schade had. Omdat het niet zijn spullen waren kon Jabes weinig doen dan advies geven. De verzekeringen van de betreffende personen werden aangesproken. De auto was ‘total loss’. Dat was niet zo moeilijk omdat het al een oud autootje was, maar een tweedehands portier bood uitkomst. Zo zat er voor 150 euro een ‘nieuw’ portier in. De kar bleek verzekerd te zijn bij het bouwbedrijf. Zij vatten het ongeval gelukkig uitermate sportief op. Het eigen risico was 150 euro, wat Teun meteen voldeed. De schadeafhandeling zouden zij zelf verder oplossen.
De kar bleek verzekerd te zijn bij het bouwbedrijf. Zij vatten het ongeval gelukkig uitermate sportief op.
Goed eind met vier tips
Achteraf gezien is Teun blij dat hij het levend ervan afbracht. Hij was blij dat hem een boete bespaard bleef en het schadebedrag uiteindelijk meeviel. De lading gipsplaten hadden wat deukjes en er werden een paar bijgekocht om het tuinhuisje af te werken. Achteraf een spannend avontuur met een ongelukkige, maar geen rampzalige, afloop. Teun leerde vier lessen:
- Laat de bouwmaterialen bezorgen.
- Zet geen ieniemienie-auto voor een grote kar.
- Probeer zoveel mogelijk met je eigen auto te rijden.
- Zorg dat je goed verzekerd bent of het geleende goed verzekerd is.
afbeelding: Lucian Alexe – Unsplash | (plaats)namen zijn gefingeerd.