De satelliettelefoon als lifeline
Decennia geleden communiceerden afgelegen missieposten met elkaar via de radio. Vaak ging het goed, maar soms waren er storingen, ging het kapot of was er onderhoud nodig. Veel vrachtwagenchauffeurs communiceerden met ‘een bakkie’, maar steeds meer neemt de mobiele telefonie deze communicatiemiddelen over. Vandaag de dag is het in ‘westerse landen’ goed geregeld met de dekking en daarmee de connectiviteit van jouw telefoon met een gsm-zendmast. Zendelingen en ontwikkelingswerkers gaan vaak naar gebieden waar geen permanente dekking is. Hoe communiceer je dan?
Daarvoor biedt een satelliettelefoon uitkomst. Jacob van ‘t Slot van de organisatie ‘Global Risk Advice’ vertelt waarom het verstandig kan zijn om zo’n apparaat te hebben. Jacob: “Voordat je een simkaart aanschaft moet je naast je ID een heel formulier invullen omdat de overheid dat wenst te weten. En sommige dingen vertel je liever niet over je missie. Daarnaast kan het zijn dat je lokale simkaart in bevolkte gebieden dekking biedt, maar niet op afgelegen plekken. Of dat het netwerk niet stabiel is en regelmatig uitvalt.”
Wat is een satelliettelefoon?
Het is een telefoon die een directe tweerichtings-radioverbinding maakt met een communicatiesatelliet. Met een dergelijke telefoon kan men overal ter wereld een telefoonverbinding maken, zowel voor spraak als voor gegevens, ook in gebieden waar geen aardgebonden mobiele telefonie beschikbaar is. De satelliet stuurt de signalen door naar een ontvangststation op de grond, die een verbinding heeft met het openbare telefoonnetwerk. Bron: Wikipedia.nl
Wanneer is het handig?
Hij vervolgt: “In gebieden waar natuurrampen zijn, zoals nu in Afghanistan, worden de communicatielijnen overbelast. In Gaza wordt het door de autoriteiten afgesloten. Dan wordt de telefoonstekker eruit getrokken en is je mobiele telefoon handig als zaklamp of rekenmachine. Het is heel fijn om een lifeline te hebben in de vorm van een satelliettelefoon. Een verkeersongeval is in veel landen het grootste risico door slechte wegen en/of banden. Als je dan snel de hulpdiensten kan inschakelen, ontvang je sneller hulp ter plekke en beperkt het de financiële en emotionele schade. Het dempt als het ware de crisis en voorkomt erger.
“Het is heel fijn om een lifeline te hebben in de vorm van een satelliettelefoon.”
Nare praktijksituatie
Hilko van Beek van Jabes Verzekeringen: “We hadden een keer een situatie waarbij er een zendeling met spoed moest worden geopereerd, alleen was er een groot bedrag nodig als voorschot. Dat geld was er, maar er moesten alleen een paar telefoontjes gepleegd worden. Op dat moment was er ‘geen bereik’. Dan kan het hebben van een satelliettelefoon letterlijk levensreddend zijn. Vandaar dat we er als organisatie aandacht besteden aan dit thema.”
Ik kan altijd bellen
Jacob vult aan: “Naast de levensreddende functie geeft het ook rust als je weet: Ik kan altijd bellen. Daardoor worden er wijze beslissingen gemaakt, want ‘stress maakt dom’. In een paniekerige situatie kun je de rust bewaren. Een satelliettelefoon geeft de eigenaar emotionele en sociale veiligheid. Het voelt als steun op afstand. Enige voorwaarde is dat je een ‘open hemel’ nodig hebt voor het contact maken met de satellieten. In sommige landen is het gebruik ervan echter per wet verboden.”
Meer erover te vertellen
Er is nog veel meer te vertellen over de satelliettelefoon, de werking ervan, de varianten, de netwerken, de kosten, de ‘no go’s’ en andere afwegingen. Jacob van ’t Slot zal op de komende Jabes Relatiemiddag meer vertellen over de satelliettelefoon en een leverancier mee laten komen waarbij ze de werking ervan zullen toelichten. Het belooft een inspirerende middag te worden op dinsdag 23 januari 2024 in Harderwijk.
Jacob van ’t Slot is eigenaar van de organisatie Global Risk Advice. Met zijn team verzorgt hij veiligheidstrainingen ‘all over the world’ en biedt ook 24/7 crisismanagement aan. (foto Jacob door Keri Stoelinga)